Tips bij het inloggen in de KNLTB ClubApp...

Veel tennisclubs maken vanwege Corona sinds kort gebruik van de ClubApp van de KNLTB. Dit levert niet alleen tijdsvertraging op bij het aanvragen van een wachtwoord, je kunt misschien ook andere problemen ervaren. KLIK HIER VOOR DE KNLTB TIPS

Onderhoudscommissie

Iedereen is vast trots op “ons” tennispark. Wij als onderhouds commissie zijn dat zeker. We doen er alles aan om dat zo te houden. Er komt veel bij kijken. Het is niet enkel even met een bezem vegen, maar we snoeien alle struiken en bomen. Repareren allerlei zaken als sleepnetten, lijnenvegers, scoreborden, hekwerk en bestrating. En proberen zo snel mogelijk storingen aan apparatuur te verhelpen.
We doen dit met 3 man sterk: Kees vd Peijl, Koen Govers en Michiel Keuss. Wil je dit team versterken? Geef je dan op. We kunnen je hulp gebruiken.

Aan het begin van het seizoen bouwen we TVV op. Alle paden worden dan onkruidvrij gemaakt en geveegd. Daarna komen alle banken en ander meubilair weer op zijn plek te staan. De netpalen worden aangebracht en de netten gespannen. Na een aantal uurtjes werk met een grote groep extra vrijwilligers, ziet TVV er speelklaar uit.
Bij iedereen beginnen dan ook echt de tenniskriebels. Het liefst willen we direct de baan op.
De afspraak met de onderhoudsman van de banen, Fred Turenhout, is dat we vanaf 1 april het park kunnen openen. Daar kunnen we een paar dagen van afwijken. Zo staat voor dit jaar het openingstoernooi op 30 maart gepland. We hopen dat het weer dan goed is en dat we die dag voor het eerst weer kunnen tennissen op gravel.

Gravel heeft misschien extra uitleg nodig.
Met temperaturen van rond het vriespunt komt de vraag: Kan er nu wel of niet gespeeld worden? Opdooi is de grootste vijand van tennisbanen. TVV is aangelegd op een fundatie van lava. Als water in de lavafundatie bevriest, neemt de dichtheid af en het volume sterk toe. Gevolg is dat de lavakorrels letterlijk omhoogkomen. De fundatie zet als het ware uit. Als het bevroren water in de fundatie vervolgens gaat smelten, is er sprake van zogenoemde opdooi. De uitgezette massa verliest zijn stabiliteit. Het water dient op een natuurlijke wijze weer terug te zakken in de originele staat. Is er nog deels vorst aanwezig in de lavalaag, dan zullen bij betreding en bespeling van de tennisbanen de lavakorrels worden weggedrukt. Dit is vergelijkbaar met voetstappen in het zand. Het gevaar bestaat om de banen te snel in gebruik te willen nemen. Bespeling kan in dat geval onder meer leiden tot kleine en grotere kuiltjes in de baan, die een negatief effect hebben op het balstuitgedrag. Bij gravel zijn de gevolgen van opdooi duidelijk zichtbaar. De toplaag wordt zichtbaar papperig. Daarom is het verboden bij TVV te spelen na opdooi (gedeeltelijk witte banen).

Ik hoop dat deze uitleg eenieder bewust maakt van eventuele gevolgen. Met een beetje geduld zijn we de vorstdagen kwijt en kan er het hele seizoen op prachtige banen gespeeld worden.

Vriendelijk groeten OC
Michiel Keuss